NASA засне мощен взрив на метеорит на Луната (видео)

През последните осем години НАСА изучава  подробно всички експлозии на метеорити на повърхността на Луната. Преди ден се появи  видеозапис от най-силната регистрирана някога метеоритна експлозия на сателита на Земята. Както отбелязва НАСА, взривът е могъл да се види с невъоръжено око.

Метеоритът е паднал на Луната още през март, но видео експерти публикуват едва сега. Според учените, светкавицата на експлозията е била около 10 пъти по-ярка от тези, наблюдавани преди това. Метеоритът с тегло около 40 килограма е паднал в Морето на дъждовете и е образувал кратер с диаметър 20 метра.
Камъкът се е  сблъскал с Луната със скорост от около 90 000 км в час. Силата на експлозията е еквивалентна на 5 тона на TNT.

 

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.