Нов опит за създаване на вечен двигател

През февруари 2012 г.  носителят на Нобелова награда физикът Франк Вилчек реши да предложи на обществото странна и, по собствените му думи, донякъде нелепа идея.

Той е разработил доказателства за съществуването на т. нар. “кристали на времето” – физически структури, които при движение непрекъснато формират повтарящи се модели, напомнящи минутната стрелка на часовника, която  се движи в кръг.

Но за разлика от часовника или други добре известни изкуствени обекти, кристалите на времето не се движат чрез акумулирана енергия, а  поради прекъсвания в симетрията на времето, което позволява особена форма на вечно движение.

Идеята на Франк Вилчек е посрещната с недоверие  от други физици. Професор Вилчек е авторитетна фигура в областта на науката, известен с  разработката на странни теории, като наличието на частици, наречени аксиони и аниони, както и за откриването на специални свойства на ядрените сили, наречени асимптотична свобода, за което е удостоен с Нобелова награда през 2004 година.

Въпреки това, създаването на вечен двигател е невъзможно съгласно основните закони на физиката. Но към днешна дата, техническия прогрес позволява да се тества тази теория на практика.

Учените планират да създадат кристал на времето с надеждата, че вечният двигател ще генерира безкрайно количество енергия, както и че това ще позволи по-добро разбиране на природата на времето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *