Проблемът с Терминаторите стигна до ООН

За насрочената днес среща в Съвета за човешки права в Женева е изготвен доклад, който призовава  временно да се забрани използването на роботи убийци, разработени от военните ведомства на Великобритания, САЩ и Израел.

Според кореспондента на Би Би Си в Женева, евентуалното използване на устройства, известни като “смъртоносни автономни роботи,” повдига редица етични въпроси за водене на война, както и опасенията, че машините не могат да разграничават военните от цивилното население в случай на въоръжен конфликт.

За разлика от безпилотни самолети, военните роботи не се нуждаят от оператори на бойното поле и са в състояние да вземат свои собствени решения за унищожаване на определена цел.

Поддръжниците на въвеждането на роботи убийци твърдят, че те всъщност спасяват животи като изпълняват опасна дейност вместо войниците. Техните опоненти казват, че ако действията на роботите доведат до значителни жертви сред цивилното население, не е ясно кой ще поеме отговорност за това.

Мораториум върху използването на военни роботи не удовлетворява напълно активистите за човешки права, които търсят пълна забрана за използването на “Терминатори”, но, както отбелязва ВВС, те може да предоставят на международната общност време да помисли.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *