Тъжните мелодии най-добре лекуват несподелена любов

Слушането на тъжни песни най-добре от всичко  помага да се преживее раздяла,  изяснили учените.
Техните резултати противоречат на общоприетото схващане, че най-добрият начин да се вдигне настроението след тежка раздяла – е да се слуша ритмична музика или да се гледа комедия. Впрочем и  самият Елтън Джон пее за ползата от тъжните песни.

„Емоционално преживяване на естетичен продукт  е важно за нашето щастие и благоденствие“ – казва съавторът на проучването д-р Стивън Палмър от Университета на Калифорния в Бъркли.

Психолози са установили, че когато хората се сблъскат с жестока емоционална криза, те са склонни да прибягват до използването на „сурогати“, заменящи изгубената лична връзка, пише The Telegraph.

В хода на експеримента е установено, че хората, които имали проблеми в отношенията, често предпочитали сълзливи мелодрами и тъжна музика, защото те отразявали лошото им настроение. В този случай те действали като близък приятел, който съпреживявал личния им проблем.

Интересното е, че анкетираните се „лекували“ с меланхолична музика  само тогава, когато  имали неуспехи в личния си живот. Ако, обаче, имали и други проблеми, не от личен характер, хората вече нямали особен склонност към меланхолични мелодии.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.