В САЩ създадоха квантов интернет

Правителствена лаборатория на САЩ призна, че  последните две години успешно използва квантов интернет. Екип от учени от Националната лаборатория в Лос Аламос е успял да създаде алтернативен вариант на квантова мрежа. Тя дори се използва успешно  вече две години, пише Technology Review.

Построената от  тях мрежа е под формата на спици, които излизат от централен хъб. Във всеки възел в мрежата вместо фотонни детектори са инсталирани квантови предаватели –  лазери.

По този начин, в мрежата само централният хъб може да получава съобщения. Възлите ги изпращат във вид на еднократен код. Централният хъб маршрутизира съобщенията от всяка точка на мрежата до всяка друга точка. Във вътрешността на хъба квантовата съобщения се превръщат в обикновени класически битове.

Когато хъбът изпраща съобщенията до желаната точка, те отново стават квантови. По този начин, слабото място на тази мрежа е централният хъб. Ако той е защитен, в мрежата не може да се проникне.

 

Идеята на квантовия интернет се основава на квантовото преплитане – способността на частиците, разположени на разстояние, да предават информация помежду си за това, което им се случва. Мрежата, построена на този принцип може да стане най-сигурният начин за прехвърляне на информация, защото всякакви опити за хакване ще  доведат до промени в състоянието на частиците, и незабавно ще бъдат открити.

Учените от известно време работят по създаването на Интернет мрежа,  защитена с квантова криптография, но досега са успели да установят квантов  трансфер на данни само между два възела,  тъй като за маршрутизацията на квантовото съобщение е необходимо да се прочетете тази част от него, която съдържа дестинацията, в резултат на което частиците променят   състоянието си и съобщението става нечитаемо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *