Затоплянето на климата не протича толкова бързо, както се очакваше

Климатът на Земята през следващите десетилетия, очевидно  няма да се затопли толкова рязко, както се опасяваха еколозите по-рано, но без да се вземат допълнителни ефективни мерки за защита в  дългосрочен план има   заплаха за човечеството. Изводът е на международен екип от експерти, които са извършили проучването, публикувано в неделя, 19-ти май в списание Nature Geoscience.

В доклада се отбелязва, че последното десетилетие е било най-топлото за целия период от началото на  измерванията, започнали през 1880 г. Въпреки това за периода 2000-2009 г., температурите не са увеличили толкова много, както еколозите многократно предупреждаваха. Експертите констатират стабилизиране на глобалното затопляне въпреки факта, че количеството  “парникови газове” в атмосферата продължава да расте.

Рисковете остават

 

Този феномен специалистите обясняват с поглъщането на топлина от световния океана, намаляване на слънчевата активност и увеличението в атмосферата на вулканичен прах, който отразява слънчевата светлина. Според учените тази тенденция изключва  катастрофалните сценарии за 21-ви век. Авторите на изследването предупреждават обаче, че сериозните рискове остават, а средната годишна температура ще се повиши с 0,9 – 2 градуса над нивото, което е съществувало преди индустриалната революция.

DW

Read more: http://30dumi.eu/2013/05/zatoplyaneto-na-klimata-ne-proticha-tolkova-ba-rzo-kakto-se-ochakvashe/#ixzz2Tw2IUlRv

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *