2015 г. започва Ледената епоха

Периодът на затопляне в Северното полукълбо ще приключи след две години.   В Северното полукълбо от 2015 г. започва период на охлаждане. Това заключение е направено от японски учени, които са  анализирали температурата на водата в океаните през последните 50 години, пише  Asahi Shimbun.

Старши научният сътрудник на Националната агенция за морски изследвания на Япония Мотокака Накамура е изучил температурата на  повърхността на Гренландско море от 1957 г. до наши дни, и е установил, как тя се отразява на изменението на климата. Според него температурата на водата в морето може да бъде индикатор за циклите  на охлаждане и затопляне на водата в Северния Атлантически океан, които както се предполага, се редуват на всеки 70 години.

Сега, според Накамура, температурата на водата в Гренландско море показва, че северното полукълбо се намира в края на цикъла на затопляне, който е започнал през 1980 година. Въпреки това, ученият казва, че при прогнозирането на изменението на климата трябва да се вземат предвид и последиците от глобалното затопляне, причинено от емисиите на парникови газове.

Специалистите от Института по география в Руската академия на науките по-рано заключиха, че промените в климата ще доведат до увеличаване на снежната покривка в Северното полукълбо и в Сибир. “Налице е парадокс –  при затопляне, което сега е характерно, на Земята има  все повече сняг.  Това се случва в големи райони на Сибир, където има повече сняг, отколкото преди две десетилетия” казва  директорът на института, почетният президент на Руското географско дружество, Владимир Kотляков.

А тази седмица президентът на САЩ Барак Обама представи нов план за борба с изменението на климата. Основните положения са следните: Вашингтон ще наложи строги ограничения за въглеродните емисии за електроцентралите, както и за нови, така и за съществуващи. Тези мерки ще бъдат предприети за първи път в историята на страната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *