Бактерии – мутанти нападат МКС

Дори и най-суровите условия в Космоса не са непреодолимо препятствие за тях, твърди ABC. Без вода и хранителни вещества те оцеляват дори и при невероятния  студ извън атмосферата на Земята, казва журналистът Хосе Мануел Ниевес. ” Тях нищо не ги защитава от мощните, смъртоносни лъчи на слънцето и звездите,” – казва авторът.

Бактериите живеят във вътрешността на МКС и на нейната външна обвивка от 1998 г., когато  започва монтажът и. Днес те са сериозна заплаха за целостта на станцията и за физическото здраве на нейните обитатели.

Преди повече от година  Анатолий Григориев, заместник-председател на Руската академия на науките разказа тревожни неща на научна конференция. Според вестника,  на МКС сега са идентифицирани 76 вида микроорганизми, включително и особено вредоносни.

“Тези микроби предизвикат корозия на металите и полимерите, могат да предизвикат повреди в  оборудването,” – каза Григориев. В допълнение тези бактерии са мутанти, които са адаптирани към новите условия. “И никой не знае колко далеч може да стигне  мутацията” – предупреждава изданието. Григориев казва, че са възможни инфекциозни заболявания на членовете на екипажа.

Случаи на оцеляване на бактерии в космоса е имало и в миналото, пише вестникът. През 1969 г. “Аполо 12? връща на  Земята Тв камера,  която е била на  повърхността на Луната две години и половина. Вътре са открити живи микроби –  Streptococus mitis.

В руската станция “Мир” през 1990 г., четири години след старта, са изброени 90 вида микроби. До 2001 г. станали 140. Астронавтите съобщават за корозирали тръби, дупки в таблото и  въздуховодите.

Всички опити да се унищожат бактериите на МКС засега се провалят. Не помогнала нито  бактерицидна течност, нито цялостната щателна проверка на кораби и екипажи преди излитане. Сега на МКС ще се  изпрати мощна  UV лампа.

Що се отнася до бактериите, които живеят върху обшивката, то тяхната жизненост и потенциал за мутации е истинска мистерия, отбелязва авторът.

Бактерията е първото живо същество на Земята, се казва в статията. “В действителност бактериите са истинските господари на планетата, въпреки че ние  хората твърдим, че сме ние” – заключава авторът.

Източник: ABC

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/bakterii-mutanti-napadat-mks/#ixzz2XEHi1ayg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *