ГМО лобито замисля отмяна на европейския мораториум

Внимателно подбирайки думите си, министърът на околната среда на Великобритания Оуен Патерсън заяви преди дни, че правителството ще направи “по-просветен дебат” за генетично модифицираните култури и че му е “известно мнението на онези, които са загрижени за този проблем и които искат специални гаранции.”

С една дума в Обединеното кралство биха искали да привлекат подкрепата на обществеността и да поставят началото на кампания за премахване на мораториума върху разпространението на генно модифицирани култури в Европа.

Матю Нисбет от Центъра за социални медии в American University (САЩ)   разглежда как би  било възможно да се преодолеят силните предразсъдъци  срещу ГМО у обикновения човек.

Скоорошно проучване на Британската научна  асоциация показа, че когато респондентите били  помолени да се замислят за ползата от използването на ГМО за човешкото здраве и околната среда, по-голямата част от британците подкрепят ГМО култури. Но когато се попита общо –  около 40% не могат да изберат между рисковете и ползите. Скептицизъм  показва един от десет. В останалата част на Европа, опозицията е още по-силна.

Несбит отбелязва, че дълбоко вкорененото отвращение към ГМО  не е резултат от невежество, така че да се информира населението е безполезно. Става дума за определена система от ценности. Противниците на ГМО култури често се придържат към идеализиран възглед за природата и селското стопанство, изразявайки загриженост  заради  отказа от традиционните агрокултурни методи и дълбоко недоверие към биотехнологичната промишленост.

Когато се провеждат изпитанията във Великобритания на ГМО пшеница, никакви изявления от страна на чиновници и учени не са могли да спрат  протестите и да успокоят колебаещите се. А всичко опира до това,  казва Несбит, че тези призиви са пренебрегнали истинската причина за това отношение към ГМО.

Според него привържениците на ГМО култури в Европа трябва да инициират диалог не само за научната страна на проблема, но и върху въпроси, свързани с контрола на експеримента и прозрачността на резултатите, както и за културното и икономическото въздействие от въвеждането на генно модифицирани култури.

Своята дума трябва да кажат и  еколозите. Един добър пример е Марк Линас, който е бил начело на организацията, застанала срещу ГМО, но след това публично обяви промяната на своята позиция, макар и възгледите му да са останали същите. Това е голяма победа за привържениците на ГМО, тъй като до неотдавна еколозите почти никога не говореха в тяхна полза, въпреки че те признават някои от ползите – например, при решаване на проблема с изменението на климата.

Със своята реч Линас създаде важен прецедент – вече и други известни еколозите, които дълбоко в себе си подкрепят ГМО, но се страхуват да го признаят, сега по- лесно ще  намерят смелост да последват неговия пример. Залогът е доверието към еколозите като цяло.

В бъдеще правителството следва да обърне внимание на “вербуването” на тези, чието мнение се  цени  на местно ниво. Не само еколозите, но и фермери, здравни работници и други, може да   започнат дискусия с колегите си за компромиса между ползите и рисковете от ГМО култури. Хората са по-възприемчиви към информация, която не идва “от горе”, а от съсед или колега.

По материали на NewScientist.

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/gmo-lobito-zamislya-otmyana-na-evropejskiya-moratorium/#ixzz2XDXLKflY

Related Posts

4 thoughts on “ГМО лобито замисля отмяна на европейския мораториум

  1. Парите са въздесъщи, могат да накарат хората дори да се самоубият. Последиците от ГМО са освен екологични, социални, морални, финансови и здравословни пряко и косвено.

  2. Начи като спре производството на ГМО храни, тогава ще разберете що е глад и мизерия. Понеже „домашните“ плодове и зеленчуци няма как да дадат реколта, която да засити пазара, ще има пак купонна система, глад и псуване…

  3. Симеоне, това е точно коментарът от човек, който няма никаква представа що е то ГМО, какво е ген, ДНК, как се получава ГМО и тнт. Образовай се – в ерата на информацията и интернет, да си неук лаик е избор, вреден за човечеството като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *