Hubble откри несъществуваща планета

Новото откритие, направено с помощта на телескопа Хъбъл, постави учените в задънена улица. Те са открили планета, която според начина си на образуване не се вписва в рамките на съвременната наука, с други думи, космическото тяло просто не може да съществува. Това се съобщава на сайта на  космическия телескоп.

Изненадващо откритие е направено при изучаване  на звездата TW Hydra, коятo се намира  на разстояние  176 светлинни години. Новооткритото небесно тяло е  екзопланета. Така се наричат планети, които обикалят около звезди извън нашата Слънчева система. Небесно тяло се намира от своята звезда на  12 милиарда километра, пише ??Astrophysical News.  За сравнение, разстоянието от Земята до Слънцето – е 149 000  0000  километра.

За формирането на планетата говори фактът, че газовопраховият диск на TW Hydra е нееднороден. В диска с газ и малки фрагменти учените забелязали пролука. Това е пряко доказателство, че учените са наблюдавали именно формирането на млада планета. Изследователите изчисляват приблизителната маса на небесното  тяло на  6 – 16 пъти повече от масата на земята.

Загадаката за учените се крие в това,  че TW Hydra e само на 8,0 милиона години, което, както винаги са смятали астрономите, е твърде малко за да може  звездата да започва да образува планети. В допълнение, масата на звездата е много малка:  55% по-малко от масата на Слънцето.

„Ако масата е била измерена правилно, това е просто невероятно.  Според теорията, откритата планета  просто не може да съществува.“ – цитира  The Daily Mail астрофизика от  института Карнеги  Алън Бос.

Сега експертите трябва да установят дали откритата  планета е изключение. В другия случай – – всички признати теории за формиране на планети,  трябва да бъдат преразгледани и усъвършенствани.

Related Posts

One thought on “Hubble откри несъществуваща планета

  1. премахнете две нули на „разстоянието от Земята до Слънцето“…..и нулите се пишат обикновенно в групи по 3 , а не по 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *