Hubble откри несъществуваща планета

Новото откритие, направено с помощта на телескопа Хъбъл, постави учените в задънена улица. Те са открили планета, която според начина си на образуване не се вписва в рамките на съвременната наука, с други думи, космическото тяло просто не може да съществува. Това се съобщава на сайта на  космическия телескоп.

Изненадващо откритие е направено при изучаване  на звездата TW Hydra, коятo се намира  на разстояние  176 светлинни години. Новооткритото небесно тяло е  екзопланета. Така се наричат планети, които обикалят около звезди извън нашата Слънчева система. Небесно тяло се намира от своята звезда на  12 милиарда километра, пише ??Astrophysical News.  За сравнение, разстоянието от Земята до Слънцето – е 149 000  0000  километра.

За формирането на планетата говори фактът, че газовопраховият диск на TW Hydra е нееднороден. В диска с газ и малки фрагменти учените забелязали пролука. Това е пряко доказателство, че учените са наблюдавали именно формирането на млада планета. Изследователите изчисляват приблизителната маса на небесното  тяло на  6 – 16 пъти повече от масата на земята.

Загадаката за учените се крие в това,  че TW Hydra e само на 8,0 милиона години, което, както винаги са смятали астрономите, е твърде малко за да може  звездата да започва да образува планети. В допълнение, масата на звездата е много малка:  55% по-малко от масата на Слънцето.

„Ако масата е била измерена правилно, това е просто невероятно.  Според теорията, откритата планета  просто не може да съществува.“ – цитира  The Daily Mail астрофизика от  института Карнеги  Алън Бос.

Сега експертите трябва да установят дали откритата  планета е изключение. В другия случай – – всички признати теории за формиране на планети,  трябва да бъдат преразгледани и усъвършенствани.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Hubble откри несъществуваща планета”

  1. gatev

    премахнете две нули на „разстоянието от Земята до Слънцето“…..и нулите се пишат обикновенно в групи по 3 , а не по 4

Comments are closed.