“Консервен лов”: Лъвове, отглеждани за клане

Кореспондентът на The Guardian Patrick Barkhem е бил в Южна Африка, за да разбере нещо повече за този разрастващ се феномен, наречен “консервен лов” на лъвове.

В Южна Африка, казва той, има 160 ферми, чиито собственици  напълно законно отглеждат лъвове, а броят на хищниците, които живеят в плен е превишил броя на дивите лъвове повече от два пъти. Защитници на животните твърдят, че фермерите продават животните си на чуждестранни ловци. Лесното убийство на лъвове в оградена площ е наречено “консервен лов”, защото прилича на риболов в кофа. За удоволствието да се застреля царя на животните с  пушка, пистолет или дори лък , ловците на трофеи плащат  от 5 о 25 000 паунда, пише кореспондентът.

Служител в една от фермите е заявил пред журналиста, че малките се отнемат от майката през първия час след раждането и  8 седмици се хранят от бутилка. Самите фермери казват, че така те   помагат за спасяването на лъвчето-  ако майката загуби мляко, потомството и може да умре от глад.

Въпреки това защитниците на животните опровергават тези твърдения. Те вярват, че фермерите  взимат лъвчетата от майката, за да може тя час по-скоро да роди отново.

“Собствениците на фермата за лъвове ви казаха, че отделят малките поради липсата на майчино мляко? Никога не съм срещал подобно нещо в природата?” – възмутен е еволюционният биолог Peter Cat, който е проучвал лъвове в Кения и Ботсвана. Според него лъвица, от която са взети малките, много по-бързо е  готова  да се размножава. “Това е конвейер за производството на животни,” – казва биологът.

В Южна Африка са силни традиции в лова, но малцина южноафриканци ще се съгласят на долнопробен “консервен лов” продължава Barkhem. Търсенето му обезпечават богати ловци на трофеи от Европа и САЩ, привличани от  гарантиран успех и относителната евтиния на трофеите: сафари в Танзания с лов на лъвове   струва на авантюристите 50 хил. паунда.

Правителството на Южна Африка преди пет години изиска от фермерите да пускат лъвовете за две години на воля, преди да бъдат убити, и на  практика елиминира този вид лов. Въпреки това заинтересованите лица обжалват решението в съда, и в крайна сметка Върховният съд вдигна ограниченията като “ирационални”, съобщава журналисти. Оттогава броят на убитите лъвове рязко се повишава: от  2006 до 2011 г. са  застреляни 4062.

Според тези, които отглеждат лъвове,  ловът на  развъдените в плен животни помага да се спасят от събратята им в дивата природа… През последните 20 години лъвовете в света са намалели с 80%, според статистиката. Според директора на резервата  Лайънсрок Фиона Майлс, много ловци започват с “консервен лов”, а след това се прехвърлят на дивите лъвове.

Алтернативното отглеждането на хищници за клане може да се превърне туризъм, но дъщерята на собственика на ранчото Moreson Марике ван дер Мерве се съмнява, че разходките сред лъвове може да заменят доходите от продажбата на лъвовете. Въпреки това тя твърди, че в тяхното ранчо лъвовете не се убиват. “Ние продаваме  лъвовете на  тези, които имат разрешение за това – казва тя на репортера. Какво правят с тях – това е тяхна работа. Ние не знаем какво се случва с нашите лъвове, но “Консервен лов” не устройваме”.

Ван дер Мерве казва, че пълната забрана на този вид лов ще има отрицателно въздействие. “Всеки знае, че се ходи в Африка, за да се застреля лъв и после да се сложи  стената за да се каже:” Аз убих един лъв”. Без съмнение, това е от полза за Южна Африка.” – вярва тя.

Източник: The Guardian

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/konserven-lov-la-vove-otglezhdani-za-klane/#ixzz2VF0fix5z

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *