Магнитното поле на Земята се колебае тревожно

Учените са открили проблеми с магнитното поле, което  играе в живота на планетата жизненоважна роля, като ни предпазва от смъртоносната космическа радиация.

Фактът, че магнитните полюси непрекъснато мигрират е известeн от дълго време, но сега се оказва, че скоростта на това отклонение се е увеличила значително през последния век и Севернияt полюс се е преместил с около 500  километра.

Друг смущаващ симптом е общото отслабване на магнитното поле: за период от 150 години  неговата сила е намаляла с 10%. Всичко това позволява да се строят апокалиптични хипотези: или магнитното поле ще промени своята полярност, или ще изчезне, като второто е по-малко вероятно.

Но и едното и другото ще бъде неприятна изненада за живота на планетата, тъй като подобно нещо се е случвало вече преди около 250 000 години, и е било съпроводено с масово измиране на видове.

Да ??каже кога точно ще настъпи часът Х   не може никой учен и нито един прибор. Може би на Марс е имало подобен инцидент преди около 3,5-4 милиарда години. В резултат на това слънчевата радиация е унищожила атмосфера, и ако това се случи със Земята, то въпросът с оцеляването ще бъде изключително труден за решаване, защото процесът с преместване на полюсите и пълно възстановяване на магнитното поле може да продължи от  3 до 5 хиляди години.

по материали на Wired

Related Posts

2 thoughts on “Магнитното поле на Земята се колебае тревожно

  1. Магнитното поле на Земята се колебае тревожно за онези от нас, които нямат представа какво причинява магнитното поле на Земята. Те вярват, че вътре в Земята има динамо, което работи като перпетуум мобиле за комфорта на жителите, и за да могат гълъбите да се ориентират. Една голяма част от хората въобще не се замислят, друга вярват в тази теория, а трета част вярват в дядо Боже, седнал на един облак, разтворил халваджийски тефтер и записващ всяка изпушена цигара… И, разбира се, въртящ едно динамо. Всички тези хора, незнаещите, предполагащите и вярващите смятат, че са върха на вселенското творение и, че всичко съществува едва ли не заради тях, било то по случайност или пък някакъв Божи замисъл. Както и да е. Това е дълъг разговор. Важното, което искам да кажа е, че тази смешна теория за динамото не е единствена и далеч не означава, че е съвършена. Съвършената теория престава да бъде теория, а става факт, който обяснява всичко. Ама наистина всичко. Такава на Земята все още не съществува. Факт!
    Ето една друга теория, забележете – ТЕОРИЯ, която има различен поглед върху земното магнитно поле и твърди коренно различна хипотеза по отношение както на произхода, така и на бъдещото поведение и динамика на процесите с магнитното поле.
    http://www.science27.com/earth/

    Всъщност не е толкова важно кое е истина и кое не е. Важното е умението на всеки един от нас да я търси. Ще завърша с един мъдър цитат на Рене Декарт. Един учен, чиято биография говори достатъчно:
    „За да открием истината, нужно е поне веднъж в живота си да подложим всичко под съмнение, доколкото това е възможно…” – Рене Декарт

  2. За мен истината е далеч по-проста,зависи дали го усещаш или не.Планетата е жива,одухотворена,както и ние.Манипулациите няма да са вечни.Доверие в себе си му е майката.Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *