Новият квантов компютър може да мисли като човек

Наскоро НАСА се обедини с Google за да инвестират в първия в света квантов компютър. С цена 15 милиона долара този огромен масив от процесори ще използва  квантови изчисления за да постигне нечувани скорости, надвишаващи 3600 пъти скоростта на традиционните компютри.

Канадският «D-Wave-Two» – това е първaта комерсиално достъпна компютърна система, която използва квантово тунелиране за решаване на сложни математически уравнения. Тази технология  напълно ревизира концепцията на традиционните компютри.

Повечето компютри използват проста бинарна система, в която всичко може да се кодира под формата на единици и нули. Този подход позволява да се съхранява информация и да се извършват необходимите действия с нея.

A квантовият компютър вместо да представя  информация под формата на нули и единици, анализира кубити (квантови битове). Този подход към  изчисленията позволява на квантовото устройство да предсказва изход  по   множество различни сценарии едновременно.

Благодарение на системата на кубитите, квантовият компютър може да реши дори най-трудните и сложни проблеми. D-Wave-Two може да решава  дълги уравнения с много променливи  за част от секундата, докато типичните програми, които в момента се използват в космическите кораби, се нуждаят от половин час за да решат такава задача.

И макар да има по-миниатюрни варианти  на този тип компютри, новият суперкомпютър на  NASA и Google ще бъде първият по рода си. И дори въпреки факта, че ще бъде разделен между двете дружества, неговата невероятно голяма изчислителна мощност без съмнение ще позволи на двете организации да направят революция в технологията в съответните области.

 

Въпреки, че първоначалната област на приложение на компютъра в NASA ще бъде да планира  различни графици, има широки възможности за приложение на този тип изкуствен интелект в Космоса. Имайки  възможност да изчислява множество  различни сценарии едновременно, космическите  кораби може да бъдат програмиран да взимат сложни решения по този начин, както действат астронавтите.

В момента възможността да се вземат решения на базата на много различни променливи, разделя компютъра от човека. Представете си, че вместо да се изпращат хора в космоса, ние ще бъдем в състояние да изпратим там компютри, способни да анализират всякаква информация – от температурата до нивото на горивото – и да вземат на тази база максимално точни решения.

Въпреки, че тези компютри може да оставят живите астронавти без работа, това съвсем буквално ще разшири хоризонтите на космическите изследвания.

D-Wave-Two със сигурност не е съвършен: Той все още е с размери на квартална градинка  и се нуждае от сложна система за охлаждане. И, разбира се, цената от 15 милиона долара е в състояние да спре много потенциални купувачи от закупуването му. Но тази машина има огромен потенциал да ускори еволюцията и развитието на технологиите,  които ние в момента не можем да си представим.

 

polishemic.com

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/noviyat-kvantov-kompyuta-r-mozhe-da-misli-kato-chovek/#ixzz2VQb67oHC

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *