Раздразнението забавя работата на мозъка

„Пазете се от хората, които ви дразнят“ – призовават учени от Университета на Южна Калифорния, изследвали какво влияние оказва общуването с неприятни хора на мозъка.

Оказва се, че при вида на неприятен човек скоростта на психичните процеси значително се забавя, и ако в една нормална ситуация в главата се включва така нареченият „огледален ефект“, който позволява да се възприема адекватно случващото се, то, когато се вгледате в някой, който ви дразни, този процес се прекъсва. Сивото вещество започва да работи по-бавно, и в резултат ние възприемаме действията на този неприятен човек като забавени.

Предишни изследвания са показали, че върху работата на мозък оказват влияние  принадлежността към една и съща раса или просто  външната прилика: повечето хора са склонни да симпатизират на онези, които, според тях, имат нещо общо с тях.

За да докажат това, изследователите  събрали  две групи  доброволци от мъже евреи, като половината от едната група представили на втората група като неонацисти, а другата половина – като обикновени достойни граждани.

Когато участниците във втората група се намирали  близо до предполагаемите неонацисти, „огледалният ефект“ в префронталния кортекс на мозъка не сработвал – това показвали данните от  компютърна томография.

В присъствието на втората половина ,  първата група участници в експеримента – хората, според легендата нямащи нацистки наклонности – мозъците на членовете на контролната група сработвал в „нормален режим“.

По този начин, според учените, те получили  доказателства, че социалните фактори имат значително влияние върху мисленето и възприятието на хората.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *