Роботът – кълбо ROSPHERE (видео)

Инженерите от Мадридския политехнически университет са създали робот, който е наречен ROSPHERE. Роботът е без крака, без колела или гъсенични вериги. Това всъщност е роботизирана сфера, която се движи за сметка на изместване на центъра на тежестта.

Отличителната черта на ROSPHERE е увеличената проходимост на пресечна местност или нестабилна почва в сравнение с всички други роботи, които имат крайници. Роботът може да се движи свободно през пясъка и по малки хълмове.

Тайната на ROSPHERE е в това, че във вътрешността на робота има баласт (това са в случая батериите), и по-точно специална система от маховици, които променят центъра на тежестта му ( маховиците имат две степени на свобода), принуждавайки устройството да се движи във всички посоки.

Желаната траектория се задава от немного сложна електроника, която получава команди от оператора, с помощта на дистанционно управление чрез WiFi. Роботът събира данни за положението си с вградени сензори, и е в състояние да следи собственото си местоположение с помощта на GPS.

За енергоефективността на робота няма данни, но е очевидно, че във всеки случай харчи в пъти по-малко енергия за движение, отколкото роботите, използващи крайници.

Потенциалът за практическо използване на ROSPHERE е достатъчно широк, но до пускането му на пазара разработчиците трябва да решат няколко проблема. Роботът трябва да може да се движи по-бързо и да се катери по стръмни хълмове. Освен това той се нуждае от по-мощна електроника и комуникационно оборудване, което ще му позволи да да работи в самостоятелен режим, освободен от контрола на оператора.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *