Слънцето става все по-опасно

Изследвания на слънчевата радиация, проведено от испански  учени показват, че нивото и се повишава средно с 2.3% на всеки десет години.

Тези наблюдения се провеждат в страната от 1985 г. от експерти в университета в Жирона в сътрудничество с изследователи от федералния технологичен институт в Цюрих (Швейцария).

Както отбелязва ръководителят на изследователската група Arturo Sanchez-Lorenzo, „силата на радиациония поток,  достигащ до   повърхността на Земята варира в зависимост от степента на разсейването при преминаване през облаците, с други думи, колкото по-често има облаци над нас и по- плътен е техния слой, толкова по-малко слънчева светлина пада върху човешката кожа“.

Физикът подчертава, че през последните десет години облачността над средиземноморското крайбрежие на Испания значително се е разредила – броят на дъждовните дни е намалява, а на ясните – напротив, се увеличава. Това се потвърждава и от Държавната метеорологична агенция на Испания, пише  „Испания по-русски“.

„За производството на електричество от слънчеви клетки процесът е много благоприятен – казва Санчес Лоренцо. А на любителите на плажа се препоръчва да обръщат повече внимание на излагането си на слънце и да не се скъпят за използването на кремове, които предпазват кожата от прекомерно облъчване.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *