Супер Луната ще е на 23 юни

В деня на своя перигей Луната ще изглежда по-голяма и по-ярка от обикновеното. През уикенда, жителите на нашата планета ще могат да наблюдават величествено  астрономическо събитие – супер-Луна. На 23 юни в 13:32 часа (11:32 UTC) Луната ще достигне своя перигей, най-близката точка до Земята на лунната орбита. Следващото такова сближаване ще се случи през август 2014 година.

Естественият спътник ще се приближи към Земята на разстояние 356 991 километра. Две седмици по-късно, на 7 юли, Луната вече ще е на 406 490 км, достигайки апогея си.

Погрешно се смята, че супер Луната може да предизвика природни бедствия, като земетресения, цунами, наводнения, тайфуни и тропически циклони. Въпреки различните апокалиптични сценарии, свързани с голямата Луна, учените все още не са открили пряка връзка между природните бедствия на Земята и приближаването на Луната.

 

По време на т. нар. суперлуние Слънцето, Земята и Луната са наредени на една линия, а нашата планета заема централно място. Гравитационните сили на Луната и Слънцето действат на Земята, причинявайки приливи и отливи. Това кара някои хора да разпространява неоснователни паника.

Според НАСА, по време на супер Луната  морското равнище ще се променя с няколко сантиметра и в двете посоки, което е нормално за пълнолуние, пише news-hi. Taкова нещо ще се случи на 23 юни. Така че не се паникьосвайте. Катастрофални заплахи не се очакват.

Related Posts

One thought on “Супер Луната ще е на 23 юни

  1. Най ме е страх когато кажат, че няма нищо страшно. Отивам да стягам раницата с багажа при земетресения.:)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *