В Кейптаун е въведено извънредно положение заради снега

Необичайно студено време обхвана парламентарната столица на Южна Африка – Кейптаун, където за първи път от много години пада сняг в началото на юни. Климатът на Капския полуостров  се смята за субтропичен. Като правило сняг там пада от време на време и то на върха на планината Тейбъл или планинските проходи в района.

Според съобщения в местните медии вчера вечерта  купчинки със сняг и градушка са покрили кейовете на Кейптаун, а в близост до брега на някои места е имало лед.

През зимата, която в южното полукълбо започва в  края на май и продължава до септември,  в Кейптаун често падат студени дъждове и  духа ураганен вятър от Атлантическия океан. Въпреки това, температурата рядко пада под 10 градуса по Целзий. А сега е  почти  нула. В планините снежната покривка е впечатляваща. Шофьорите са посъветвани да не пътуват през проходите.

За най-бедните жители, живеещи в равнините,  положението е катастрофално – колибите им  се  пълнят с ледена вода, а ураганът ги събаря. В околностите на Кейптаун са  унищожени повече от 500 жилища, повече от две хиляди души са останали без дом.

Кметът Патрисия де Лил обяви извънредно положение в града.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *