Високотехнологичен артефакт от Асуан. Базалтова ваза (видео)

Интересен артефакт е изложен в Нубийския музей, на който много хора просто не  обръщат внимание. По-специално приемат тази ваза като нормална чаша или купа, а в същото време това не е така.

Музеят се намира в град Асуан, известен също с огромните  си язовири, най-големите в Египет.
А тази ваза е създадена преди повече от 2000 години.

Тя впечатлява с голяма прецизност на изработката, което в днешно време може да се направи с прецизен  струг. А откъде в древния Рим е имало такава технология? Проблемът е, че кръговете, които бяха останали на базалта при таква обработка  просто липсват и от вътрешната и от външната и страна. Така че  вероятно тя е създадена с помощта на друго, вероятно по-добро оборудване, или след създаването е старателно полирана.

Дебелината на вазата е просто перфектна: 6 cm, и от вътрешната страна е идеално гладка. Диаметърът и е  130 cm.

Музеят разполага с подобни вази, но качеството им е далеч от това на базалтовата ваза.

Предназначението на тази ваза също поражда много спекулации. Дали се е  използвал този продукт като декорация  или е с техническа функция. Изтъква се, че това е един вид аналог на познатите ни сателитни антени.

Под чашката и има и друг мистериозен елемент, който прилича на модерна гайка. Дали е служила за да се върти – не е известно.

А ето и видео с тази странна ваза:

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.