Вода и глина заставиха Curiosity да се задържи до камъка “Къмберланд”

Необичайно голямото количество вода и глина в камъка “Къмберланд” , пробит с бормашината на  Curiosity ще го принуди да остане на мястото, където сега е  “паркиран” повече от две  седмици, през които марсоходът ще изследва руслото на марсианска рекичка  и ще направи оценка на дела на водата в околната почва с помощта на неутронния детектор DAN, съобщиха от НАСА на пресконференция в сряда.

В началото на февруари 2013 г. ровърът за първи път изпробва  инструмента си за пробиване,  който може да пробива скала на дълбочина около седем сантиметра. Тогава бе избран плосък камък, разположен в малка падина, който бе наречен  “Джон Клайн”. Изучаването на “каменния прах” позволи на учените за първи път да предположат, че условията на древния Марс са били благоприятни за съществуването на микроорганизми.

Директорът на програмата MSL, Джим Ериксън  на от Jet Propulsion Laboratory в Пасадена каза, че марсоходът ще продължи пътя си след  няколко седмици, когато ще завърши изпълнението на три нови научни задачи, които бяха формулирани след запознаване с резултатите от пробиването на втория камък.

Освен това марсоходът ще се доближи до тъмния камък, разположен в близост до сегашния сондаж, и ще го “опипа” със своя манипулатор. Както смятат, близкото “запознанство” с това парче скала ще им помогне да разберат как са се  формирали  вулканични скали на Марс. Повечето от времето по време на паркирането си марсоходът ще прекара в  коритото на потока, чието изследване ще помогне на учените да изчислят скоростта на водата, дълбочината му и неговата възраст.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *