Жената на бъдещето: по-ниска, но по-дебела

Изследователите знаят как да забавляват публиката и много често излизат с много интересни експерименти и изследвания. Не толкова отдавна, те определиха какви трябва да бъдат височината и теглото на жените в следващите няколкостотин години. Може би съвременните представители на силната половина на човечеството „пророчествата“ на тези анализатори едва ли ще се харесат, но да се запознаят с тях е от съществено значение.

За такова нещо като еволюция – академиците все още не са стигнали до единна гледна точка. Някои вярват, че тя отдавна е минало, други смятат, че този процес продължава и до днес. Същото мнение споделя и  известният биолог Стивън Стърнс, който вярва, че човешкият облик е в пряка зависимост от процесите на размножаване. И той е свързан с поколението, което ще дадат дамите от конкретен тип.

Теорията на Стърнс гласи: ако най-плодовитите и устойчиви се окажат тъмнокосите и слаби жени с ръст над средното ниво, именно те ще са по-голямата част от представителките на нежния пол  след двеста години.

Изследователят е анализирал и  тенденциите, които се наблюдават днес. Грубо казано, той се е занимавал с търсене на репродуктивни лидерки. Но високи и слаби – не намерил.

Известният биолог и колегите му извеждат данни от  най-мащабното изследване, които се е провело в един от американските щати. То е започнато през 50-те години на миналия век и обхваща три поколения, включително и няколко хиляди жени. Събирана е информация за началото и края на детеродния им период, за височина, тегло и кръвно налягане на дамите, както и други жизнените показатели на всички органи и системи.

Резултатът от обработката на такава информация показват това: набитите жени с малък ръст се  оказали  по-многодетни майки, отколкото техните слаби „колежки“. Същото е установено и за  дамите с ниско кръвно налягане и нивата на холестерола – те също раждат повече деца.

Нещо повече:  височина, тегло, особеностите във външния вид със завидно постоянство се  предавали на представители на следващото поколение, така че тенденцията да се раждат деца се запазвавала.

Съставяйки специална таблица  ученият заключава, че след десет поколения жените ще са със средно с два сантиметра по-ниски, но пък ще се увеличи теглото им. Това означава, че дамите ще бъдат  малко по-ниски и по-дебели от нашите съвременнички.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *