Журналистика с изкуствен интелект

 Администрацията на Обама може да прехвърли контрола на националната програма по роботика от ЦРУ към Пентагона, но роботите все пак могат да намерят своето място в Ленгли – вероятно като интелигентни системи за обработка на данни и представянето им в разбираем за човека вид.

Според All Things D, централният отдел на ЦРУ In-Q-Tel е инвестирал в компания, наречена Narrative Science, която е специализирана в  софтуер за превод на големи количества информация в обикновен текст.

Намиращата се Чикаго Narrative  Science започва с превода на статистически справки от мачове по  бейзбол в съобщения, неприличащи на съобщенията, които може да видите на спортните страници в  пресата.

Разбира се, Narrative Science повдига много въпроси за въздействие върху позициите на журналистиката: все още ли ще трябва репортерите да пишат сводките за деня, ако роботите може да  направят това също толкова добре? Дали журналистите вече   не трябва да се занимават с “къде се е случило това”, а    се насочат към категорията  “защо това е важно?” И така нататък.

Въпреки дълбокото въздействие върху света на журналистиката, Narrative Science вижда своите потенциални клиенти в областта на финансите и търговията, както и в научните изследвания.

Към последната категория може да се включи  и ЦРУ – агенцията събира огромни количества  необработени и сурови данни. Най-вероятно, анализаторите оценяват помощта на високо интелектуални системи за преработка и превод на кодирана информация в лесни за четене и информативни доклади за агенти и началници.

“Изкуственият интелект на платформата на Narrative Science анализира данните и ги представя по начин, който е лесен за четене и разбиране на информацията”, казва в съобщение за пресата  Стив Баучър, изпълнителен вицепрезидент на IQT.

“Ние вярваме, че тези съвременни решения в областта на събирането на данни ще бъдат високо оценени сред нашите партньори в разузнавателната общност”, казва той.

 mashable.com

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/zhurnalistika-s-izkustven-intelekt/#ixzz2VtuPEQm4

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *