Бактериите споделят опит как да се пазят от антибиотици

Ново проучване проведено от изследователи от Западния университет, откри ново значение на комуникация, която позволява на бактерии като Burkholderia cenocepacia, да се защитават от действието на антибиотици.

Burkholderia cenocepacia стимулира опустошителни инфекции при хора с муковисцидоза (CF) или с отслабена имунна система.

Д-р Miguel Valvano и първият автор Omar El Halfavi са доказали, че  по-резистентните клетки в популация от бактерии произвеждат и разпространяват малки молекули към по-малко устойчиви клетки, повишавайки тяхната устойчивост.

Малките молекули са получени от модифицирани аминокиселини и защитават по-слабите клетки не само при Burkholderia cenocepacia, но също така и у други бактерии, включително Pseudomonas Aeruginosa и Е. coli.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

“Резултатите от проучването показват нов механизъм на бактериалната резистентност, базиран на химическа връзка между бактериални клетки, използващи малки молекули, които предпазват от въздействието на антибиотици”, казва д-р Valvano.

“Благодарение на тази информация може да се създават нови лекарства, насочени към блокиране на въздействието на химическите вещества на  бактериите, намалявайки тяхната устойчивост.”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *