Кръвен тест определя колко ще живеем

Учените са разработили революционен метод за изследване, което ще даде възможност по анализ на кръвта да се определи не само предразположението към много хронични заболявания, но също така да се изчисли и продължителността на живота. Тази техника позволява да се получат необходимите данни, дори въз основа на изследване на кръвта на новородените.

Проучването в британския Кралски колеж по медицина, който е част от Лондонския университет, е позволило на учените да свържат редица заболявания, както и времето, скоростта и модела на стареене, с  22 метаболити в кръвта, нивото на които може да бъде измерено. Метаболитите,  вериги  органични съединения, които се образуват в резултат на жизнената дейност, са един вид “отпечатък”, определящ  характеристиките на организма.

“Уникалните характеристики на метаболитите са  свързани с появата на хронични заболявания в напреднала възраст – цитира Daily Mail  д-р Анна Валдес, съавтор на изследването, публикувано в Международния журнал по епидемиология. Това ще ни позволи да направим оценка на риска от някои болести към  50-годишна възраст.”

Учените твърдят, че новата техника ще позволи да се изчисли и приблизителната продължителност на човешкия живот. Въпреки това, учените подчертават, че перспективността на технологията не е в това да се определя кога човек ще умре, а за да се разработи метод за превенция на заболявания, към които едно лице има предразположение и да се вземат навременни мерки, с цел да се удължи живота му.

Авторите на изследването са анализирали биологичен материал, получен от шест хиляди двойки близнаци.  Методиката е помогнала да се разделят  вродените характеристики, които са практически идентични у близнаци, от придобитите по време на живота им.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *