Лекарство убива всички видове рак – клинични проучвания започват през 2014 г.

Станфордски изследователите се готвят да започнат изпитанията на ново мощно оръжие срещу рака, потенциално способно да убие всичките му разновидности.

Това стана възможно благодарение на пробива на д-р Ърв Уайсман,  който е успял да разработи антитяло, способно да унищожава защитния механизъм на рака в тялото на пациента.

Протеинът, наречен CD47,  заповядва на тялото да “не изяжда” раковите клетки, но антитялото, разработено от д-р Уайсман  блокира CD47 и  освобождава имунните  клетки – макрофагите, които са в състояние да поглъщат смъртоносните ракови клетки.

Ново проучване показва, че тези макрофаги всъщност играят  ролята на разузнавачи на тялото, показвайки раковите клетки на Т-клетките на имунната система. Т-клетките, от своя страна се “научават” да ловуват и да унищожават рака, твърдят учени.

“Това беше пълна изненада, че CD8 + Т (Т-клетки) започват да се мобилизират, когато макрофагите  започват да абсорбират раковите клетки в присъствието на CD47-блокиращите антитела”, казва асистентът на д-р Уайсман Diana Tseng.

Когато макрофагите показват на Т- клетките раковите клетки на пациента, те от своя страна се  конфигурират по уникалните молекулярни маркери на този рак. По този начин те се превръщат в персонална противоракова ваксина.

“А тъй като Т-клетките стават чувствителни към определен вид рак на пациента, използването на CD47 -блокиращите антитела фактически  става  лична ваксина срещу рака”, казва Tseng.

Изследователският екип от Станфорд планира да започне  клинични изпитвния на  10 до 100 паценти през 2014 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *