Най-красивите сгради в света – II

Храм на Светото семейство  (Sagrada Familia), Испания

Наистина най-невероятнатa църква в света. Автор е  един от най-ексцентричните архитекти в историята, Антонио Гауди. Строителството на  (Sagrada Familia) с нейните конусовидни кули, подобни на  пипалата на октопод, започва през 1882 г., но визията на Гауди е толкова сложна, че църквата все още не е завършена.

В крайна сметка  тя трябва да има три фасади и 18 кули, най-високата от тях (170 метра) трябва да символизира Исус Христос. Според плана, строителството трябва да приключи през 2026 – тогава ще е стотната годишнина от смъртта на Гауди.

Тадж Махал, Индия

Може би най-известната сграда в света – и най-романтичната (ако не сте забелязали разрушаващият се индустриален град наоколо, рикши и посрещачи). Индийският  поет Рабиндрант Тагор го нарича  „капка на  лицето на вечността.“

Тадж Махал в Агра е построен от император Шах Джахан в памет на втората му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждането на четиринадесетото им дете през 1631 г. Този екстравагантен паметник на любовта е от бял мрамор.

Джамията Имам, Иран

Джамията Имам в Исфахан – е мозаечно чудо от южната страна на Площад Имам. Джамията е изцяло покрита – отвътре и отвън – с бледо синя и жълта керамична мозайки. Тя е построена през 17-ти век. Смята се, че мозайката сменя цвета си в зависимост от светлината и времето на деня. Главният купол (54 метра), се сложно украсен със стилизирана флорална  мозайка, а главния вход е идеален пример за изкуството на династията на сефавидите (1502-1772).

Джамията гледа към Мека.

Най-красивите сгради в света – I

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *