Неизвестна камила пие само солена вода

Експерти от Програмата на ООН по околна среда твърдят, че в пустинята Гоби в подножието на Тибет е открит нов вид камила, която пие само солена вода.

Неизвестното досега животно са открили китайски и английски учени в североизточната част на Китай, близо до границата с Монголия.

Според един от учените, Робърт Хепуорт, това е невероятно откритие. Отначало всички решиха, че е открит предшественика на съвременните двугърби камили. Само че резултатите от генетичните изследвания показват, че това е нов вид животни.

От гледна точка на генетиката, между домашните камили и дивите има голяма разлика, Учените са открили , че у тях не съвпадат 3 % от гените, което е сериозна разлика.

Но главната сензация е това, че новооткритите камили утоляват жаждата си само със солена вода, която подземните източници изнасят на повърхността на пясъчните дюни в Гоби. Учените не могат да разберат какво се случва при това с черния дроб, бъбреците и белите дробове на животните.

Камилите са се приспособили към солената вода, което е изключително необичайно не само за тези животни, но и за всички млекопитаещи.

В момента учените изследват тези животни, които   са заплашени от изчезване. Счита се, че общо в Китай и Монголия от тях има не повече от 1000.

За спасението на тези новооткрити животни ООН е заделила 750 хиляди долара.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *