Откриха древен хладилник край село Оходен

Уникална находка, която представлява съоръжение за охлаждане на хранителни продукти откри екипът на археолога Георги Ганецовски в праисторическото селище край врачанското село Оходен.
Неолитният хладилник е направен от трамбована пръст и е с множество отвори, като в някои от нишите са открити и кости от животни, информира в. Стандарт. На мястото е намерена и древна работилница за кремъчни пластинки. „От началото на лятото имаме над 70 находки, като повечето от тях са кремъчни пластинки.
Открихме и множество малки частички от кремък, които се отделят при обработката му, което ясно говори, че на това място е била занаятчийската работилница. Кремъчните пластинки, подредени на дървени дръжки, са представлявали първите сърпове, използвани на жътвата на лимеца“, поясни Георги Ганецовски.
С направени по този начин сърпове се извърши жътва на лимец. Древното жито за втора поредна година се сее експериментално край селището. След жътвата, снопите с лимец овърша кон. Девойки счукаха и смляха зърното по технологията от преди 8000 години и опекоха от него малки питки, за жътварите и гостите.

Източник : http://www.novini.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *