Последните земни обитатели ще живеят при + 115 градуса по Целзий

Изследване, проведено с помощта на компютърни симулации, е позволило на учените да разберат как ще се случи унищожаването на живота на Земята. Оказва се, че последните земляни ще са екстремофилни бактерии,  приспособени към живот при висока температура и ниско съдържание на кислород. Но и тези организми ще изчезнат: след 2,6 милиарда години  Земята ще се превърне в гореща безжизнена пустиня.

Теорията, че Слънцето ще  увеличи  обема си, изпепелявайки при това Земята,  не е нова. Въпреки това група от изследователи от шотландския университет Сейнт Андрюс смятат, че са разбрали как  ще се случи изчезването на видовете на планетата. Според учените,  повратна точка в историята на Земята ще бъде началото на масовото изпарение на океаните.

“В атмосферата ще се появи огромно количество вода, която е парников газ – цитира  BBC Джак О` Мали, ръководител на изследователската група.  Това ще доведе до постепенно повишаване на температурата, която в края на краищата ще надхвърли 100 ° C “. Ученият добавя, че в едновременно с повишаване на температурата и атмосферното налягане, нивата на кислорода ще започнат да спадат.

Първи ще измрат хората и едрите животни, а след това идва ред на всички растения и малки животни. В крайна сметка живи ще останата само екстремофилни бактерии, които могат да издържат на температури до 115 ° C и да издържат високо налягане и други екстремни условия.

Ареалът на тези бактерии ще се стесни, техните колонии ще останат далеч под повърхността на планетата. Въпреки това, след 2,6 милиарда години планетата вече ще е напълно безжизнена.

“Имаме време за да намерим планета, подходяща за живот” – казва О’Мали. Учените смятат, че в резултат на компютърния модела може да се хвърли светлина върху формирането на биосферата и да подскаже на учените какво да съобразяват при търсене на нов дом за човечеството.

Разбира се има и теория, която твърди, че нашата планета няма да умре напълно. Радиусът на орбитата на Земята само ще се удължи  с около 60 000 хиляди километра и Земята, вероятно, няма да попадне в  слънчевата пещ.

Макар че повърхността и ще се нагрее най-малко до 2000 ° С, така  хората нищо добро не ги чака.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *