Революционният ракетен двигател Skylon превръща самолета в космически кораб

Революционният двигател, който може да превърне самолета в орбитална космическа совалка, наскоро получи одобрението и подкрепата на британското правителство. Хибридното устройство, наречено «Skylon» се разработва от компанията «Reaction Engines».

До днес космическите кораби, които излизат в орбита, се нуждаят от конвенционални ракети заради голямото количество гориво, необходимо за излизане  в космоса.

Skylon, създаден на базата на двигателя SABRE, ще бъде в състояние да промени това положение, тъй като използва кислород от атмосферата – което означава, че ще трябва да носи по-малко гориво в резервоарите си.

Това ще позволи на съд с подходящ размер и дизайн да  излита и каца на обикновени летища като традиционен реактивен  самолет. Но за разлика от традиционните двигатели,  в полет SABRE превключва към ракетния двигател, който може да ускори  Skylon до скорост над 5 Max – което е пет пъти повече от скоростта на звука.

Skylon ще бъде в състояние да доставя хора и товари в космоса, където ще бъде в състояние да се скачва с Международната космическа станция, както и да помогне за изграждането на нова  орбитална структура.

Сега след завръщането си на Земята, той може да бъде готов за следващата мисия в рамките на няколко часа. В допълнение, тази технология позволява изключително значително намаляване на разходите по стартирането.

Друга версия на същия двигател SABRE, наречена «Scimitar», ще се използва в новия футуристичен авиолайнер LAPCAT, който ще бъде в състояние да лети от Европа до Австралия за малко повече от четири часа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *