Съдадоха прозорец, който пропуска въздуха, но спира шума

Учени разработиха акустичен метаматериал, който пропуска въздуха, но спира звука с определена честота. Изобретението е публикувано в електронната библиотека на Корнелския университет.

Звукът  винаги се разпространява в някаква среда като вода или въздух. Сан Хун Ким (Kim Sang-Hoon) от Държавния университет на   Moкпхо и  Сон Хюн Ли (Seong-Hyun Lee) от Корейския институт за  машини и материали в Тъджон са успели да отделят звуковите вълни от въздуха и да ги погасят.

Техният звуконепроницаем прозорец се състои от два прозрачни пластмасови панела, пространството между които е разделено на множество отделения резонатори. Да се насочват звуковите вълни в резонаторите помагат направените в тях дупки.

Учените получили отрицателни значения в обемния модул чрез еластичността на резонаторите. Този параметър определя доколко материалът е устойчив на свиване. Предмети с отрицателен модул на еластичност се разширяват в отговор на налягане. В природата те не съществуват. Въпреки това, корейските учени са разработили резонаторите така,  че звуковите вълни,  резонирайки  вътре,  противодействат на налягането на звуковите вълни отвън, и вълната се погасява.

Въпреки това  този метаматериал не е за пълна  звукоизолация, а за спиране на вълни с  определени честоти. Честотите, на които ще „работи“ прозореца,  зависят от параметрите на резонаторите, които могат да бъдат задавани. Създаденият от учените прототип намалява силата на високи звукове с честота 700-2200 Hz, което съответства на човешкия глас.

Учените предполагат, че тяхното изобретение може да се използва за спиране на нежелани звуци в общата шумова картина. Например, ако някои звуци с висока честота ви пречат да се насладите на шума на морето, този прозорец може да ги „отреже “ и да  остави само шума на морето. Изобретателите смятат, че техният проект ще работи и във вода, като поглъща шума от промишлените предприятия, които имат отрицателно въздействие върху риби и други морски животни.

http://30dumi.eu/2013/07/sa-dadoha-prozorets-kojto-propuska-va-zduha-no-spira-shuma/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *