Смел експеримент на японски учени за отглеждане на черен дроб

Вие вероятно сте чували за хомункулуса? Това е   човекоподобно създание, отглеждано в колба чрез химични реакции – короната идея на средновековната алхимия. Данък на тази идея заплащат почти всички природолюбители от онова време, включително и  великият Парацелз!

Сега, проведените от японски учени експерименти доближават човечеството към  решаване на проблема! По време на изследване те за първи път   успели  да „отгледат“ функционален човешки черен дроб от стволови клетки, взети от кожата и кръвта.

В експеримента група японски учени от факултета по медицина на Университета в Йокохама се опита да получат вид клетки, които обикновено участват в естественото формиране на човешки черен дроб в ембриона.

След това изследователите ги смесили за да разберат дали те ще растат. И действително клетките започнали  да растат и да образуват триизмерни структури, така наречените „заготовки на черен дроб“ – обединение от  клетки, които могат да се развият в пълноценен орган.

След въвеждането на тези клетъчни структури в мишки, изследователите открили, че човешките клетки успешно се „вкоренявали“, развивали се и  започнали да изпълняват функциите на зрели клетки на човешки черен дроб, свързвайки се към кръвоносната система на животните.

Въпреки че научната работа е далеч от своя край, учените казват, че сега имат важно потвърждение на теорията, която отваря пътя за по-амбициозни  експерименти в отглеждането на човешки органи!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *