Земята я очаква “Синдромът на Венера”

Изгарянето на изкопаеми горива може да направи Земята подобна на Венера: океаните ще се изпаря, атмосферата ще се нажежи до няколкостотин градуса и количеството на въглероден диоксид ще надхвърли 90%.

Нов компютърен модел на изменението на климата принуди учените да алармират: оказва се, че глобалното затопляне може по всяко време да излезе извън контрол.

“Скоро ще изгорим всички запаси от нефт, природен газ и въглища – цитира National Geographic Джеймс Хансен, автор на ново изследване, проведено чрез  компютърна симулация. Ако започнем да горим запасите от шистов газ и нефт, получени от битуминозни пясъци, появата на синдрома на Венера е неизбежна”.

Преди се е смятало, че увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид води до затопляне на атмосферата, което от своя страна заставя планетата да изхвърля в Космоса повече енергия. Така топлината системата на Земята би била в баланс, и човечеството щеше да плати цената за необмисленото си поведение само с по-горещ климат.

Само че  резултатите от ново изчисление на математическия модел на суперкомпютър довели до плашещо заключение. Установено е, че водната пара,  отделяща се от  океаните интензивно в горещо време, не само е още един вид парников газ, но също така служи като своеобразна изолация, която пречи на планетата да излъчва повече  топлина в космоса.

Оказва се, че повишаването на температурата предизвиква изпаряване на океаните, а  увеличаването на водната пара води до допълнително повишаване на температурата.

Процесът може да стане неконтролируем и кога това ще се случи, учените не знаят, казва Хансен. Синдромът на Венера  климатологът  нарича трансформацията на атмосферата на Земята в нещо подобно на венерианската: водата може да изчезне в космоса, а  планетата да  се покрие с плътна гореща атмосфера от  въглероден двуокис с примеси от минерали и агресивни киселини.

Температурата на повърхността на Венера е 464 ° C, налягането достига до 93 атмосфери. Въпреки  че Венера е по-лека от Земята с 20%, нейната атмосферата съдържа 105 пъти повече газ от земната, дебелината и е 250 км, а облаците се състоят от концентрирана сярна киселина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *