Живот може да има на 60 милиарда планети

Облаците може да влияят на климата и живота на планетите.  Наскоро чрез косвени методи учените  откриха  десетки екзопланети. Според тях  това е нищожно малко в сравнение с огромния брой планети извън нашата Слънчева система, които може действително да са убежище за някои форми на живот.

Ново научно изследване, което се основава на данни, събрани от космическия телескоп „Кеплер“, показва, че по-голямата част потенциално обитаеми планети в нашата Вселена се намират около помръкващи червени джуджета.

Учени от Чикагския университет предполагат, че обитаемите планети в нашата Вселена може да са  около 60 милиарда, най-малко поради това, че  условията на повърхността на тези планети са доста благоприятни за развитието на живот.

В същото проучване  изследователите обръщат внимание на космическите облаци, като предполагат, че те могат да имат значително въздействие върху климата на планетите (Земята и други екзопланети), и поради това може да повлияят на живота на тези планети.

“ Дъждовете предизвикват затопляне и охлаждане на повърхността на планетите Те абсорбират слънчевата светлина и поглъщат инфрачервената радиация.  от облаците зависи до голяма степен от климата“ – казва Dorian Abbot, асистент професор по геофизика в университета в Чикаго.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *