Доколко е опасна микровълновата печка?

Пърженето в масло се смята за един от най-вредните начини за готвене. Но малко хора знаят, че готвенето в микровълновата печка е няколко пъти по-опасно. В основата на всяка микровълнова печка е мощният  излъчвател  – магнетрон.  Електромагнитното поле, създавано от него, въздейства на молекулите в храната. Mолекулярните  частици започват да се движат и да се сблъскват помежду си, което води до повишаване на температурата на храната, поставена в микровълновата печка.

Учените са доказали, че такъв процес на нагряване изключва  възможността за запазване на някои  антиоксиданти и витамини. Например, броколите – един  от най-полезните видове зеле – губи около 98% от противораковите си вещества. С други думи, микровълнова разрушава всичко, което е полезно в продуктите, оставяйки само огнеупорни минерали и някои клетъчни влакна.

Учените предупреждават, че редовната консумация на храна, приготвена в  микровълнова печка, заплашва със съдови заболявания, сърцето  червата, намалява активността на мозъка и влошаване  обмяната на веществата.

Related Posts

One thought on “Доколко е опасна микровълновата печка?

  1. Това са глупости!

    „Mолекулярните частици започват да се движат и да се сблъскват помежду си, което води до повишаване на температурата на храната, поставена в микровълновата печка. “
    Това е описание на всеки процес, който загрява храна или каквото и да е. Огънят, котлонът или фурната правят точно същото.

    „Учените са доказали, че такъв процес на нагряване изключва възможността за запазване на някои антиоксиданти и витамини. Например, броколите – един от най-полезните видове зеле – губи около 98% от противораковите си вещества. “

    Да, така е. Но за съжаление не ви е виновна микровълновата. При всеки процес на температурно приготвяне на храна, редица витамини химически реагират с други вещества в храната и престават да бъдат витамини, независимо дали ги варите, печете, или ги приготвяте на микровълнова.

    „Учените предупреждават, че редовната консумация на храна, приготвена в микровълнова печка, заплашва със съдови заболявания, сърцето червата, намалява активността на мозъка и влошаване обмяната на веществата.“

    Това пък е най-голямата глупост! Всъщност всяка температурно преработена храна има тези свойства. Всеки знае, че пресните плодове и зеленчуци са по-полезни от варените, но тук става дума за храната въобще, което ще рече, че учените препоръчват пържолите сурови, а кафето да се прави със студена вода, което е нонсенс.

    Мит е, че микровълновата печка е по-вредна от която и да е друга. Например скарата топли с вълни в инфрачервения спектър, които също унищожават витамините (няма температурна обработка на храната, която да не го прави), а редовната консумация на печено на скара може да доведе до затлъстяване, високо кръвно, проблеми с дишането, обмяната на веществата, инфаркти, инсулти и т.н., но „учЕните“ не пишат за това, а за микровълновата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *