Адска горещина на Земята предричат климатолози

Атмосферата на планетата се загрява  и това се случва независимо от човешката дейност или емисиите на въглероден диоксид. Това показват резултатите от проучване, публикувано от американски, испански и немски учени. Според експертите горещини, подобни на тази в Москва през 2010 г. , ще мъчат планетата все по-често.

В статия, публикувана в списание Environmental Research Letters от група  автори от Университета в Питсбърг, Мадрид, Потсдам, се описват два сценария.

Според оптимистичните прогнози, броят на екстремните метеорологични явления, включително и така наречените топлинни вълни ще се увеличава до 2040 г., когато в обсега на тези явления ще са 3% от повърхността на Земята.

През втората половина на ХХI век. климатът се стабилизира, но дори и в този сценарий, екстремните метеорологични събития ще се случват на планетата четири пъти повече, отколкото сега.

Според негативния сценарий, климатът ще се променя до края на века, а до 2100 г. в областта на екстремните събития ще са 85% от общата територия на планетата.

Гореща вълна учените наричат гигантска “шапка” от горещ въздух, който благодарение на високата си маса,  се съпротивлява на ветрове и циклони, като стои на едно място в продължение на няколко седмици. Облаци в такава вълна няма, така че всеки ден Слънцето затопля такава вълна все повече, поддържайки нейната стабилност.

“Един добър пример е горещата вълна, която обхвана територията на Русия през 2010 г., от Балтийско до Каспийско море – цитира Phys.org Дима Комо от Университета в Питсбърг, един от съавторите на изследването. В района на Москва, средната юлска температура със седем градуса превиши обичайната, която е  25 ° С, а в някои райони достигна 40 ° C “.

Учените са получили тези данни чрез създаване на компютърен модел на климата и  са изчислили възможните промени във времето. Един от резултатите от проучването е липсата на влияние върху този климат на показателите на въглероден диоксид, който се отделя в атмосферата от човешката дейност.

По-рано се смяташе, че този парников газ допринася за глобалното затопляне, но сега все повече учени смятат, че атмосферата на планетата се загрява в рамките на дългосрочни глобални климатични колебания, причинени от промени в слънчевата светимост, както и от процеси в ядрото на Земята и други явления, на  които човек не може да влияе.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *