Концепцията за жива биолампа използва бактерии, вместо електроенергия

Ние всички използваме различни електрически лампи: с нажежаема жичка, флуоресцентни, халогенни, неонови, LED, както и много други. Но лампата, която съдържа живи светещи бактерии е биолампа, и  е нещо коренно различно от всичко, което има на пазара днес.

Трима   студенти от Университета на Уисконсин, Медисън, които станаха финалисти в конкурса  «CrowdGrant Challenge», наскоро започнаха кампания, за да създадат  набор, с който всеки може да направи своя собствена биолампа.

„Биолампата всъщност е затворена екосистема в един съд“, казва биохимикът на екипа Майкъл Цайкен. „Тя съдържа няколко различни вида микроорганизми, всеки от които играе важна роля в преработката на хранителни вещества, необходими за оцеляването на другите бактерии.“

Ключов компонент в лампата е генетично модифицирана  Ешерихия коли. Тази бактерия обикновено не свети, но изследователите планират да   въведат  в нея фрагмент от ДНК, който ще и  позволи да свети като светулка.

За захранване на тази лампа не е необходимо  електричество. Модифицираната Е.коли плюс хранителна  среда, микроби, които използват околната светлина за създаване на храна и рециклиране на отпадъци – и лампата трябва да свети и да се презарежда  месеци наред.

Биолампата все още не е създадена, екипът все още изучава най-добрите гени, съставки на биологичния набор , и  методите  за отглeждането им. Един от основните проблеми в момента е да се намери начин за поддържане на луминесценцията в Е.коли в  нейния ДНК код докато се  размножава.

http://www.popsci.com/diy/article/2013-08/biological-light-bulb-masses

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *