Малките стопанства с екологично чисти продукти могат да изхранят Земята

Ако сте успели да оцелеете в икономическата криза , имате опит за това как се храни семейство с малко пари. Но това, което е по-важно – сега вие знаете , че можете  без пестициди, хербициди , фунгициди или ГМО .

35 милиона руски семейства обработват общо около 20 милиона акра (около 8.0 милиона хектара ) земя , и  правят това по старомодния начин , а останалата част на света има какво да научи от тях . Те отглеждат собствени  биологични храни – и изхранват семействата си .

Според статистическите данни по този начин в  Русия се отглеждат 92 процента от всички картофи , 77 % други зеленчуци,  87 процента от плодовете.

71 процента от общия брой на населението на Русия се храни от  малки парцели или градини, където частни лица отглеждат биологични храни за нуждите на техните семейства .

(бел. прев. За България не успях да намеря такава статистика – ще съм благодарен ако някой я прати – 30@30dumi.eu)

Това не са  гигантски агроферми,  управлявани от фармацевтична корпорация. Размерът на обикновената  градина в Русия е  по-малък от един акър (малко над 4.5  декара).

В неотдавнашен доклад на организацията ” Агроекология и правото на храна ” се  казва , че дребните земеделски производители са в състояние да удвоят  производството на екологично чисти продукти в тези региони на света, където проблемът с глада е особено остър . В продължение на десет години  би могъл да се постигне значителен напредък в процеса на отглеждане на полски култури , което би допринесло и за намаляване на производството на ГМО.

Освен това ние можем  да се заемем с разумно отглеждане на риба за да се изхранва света. Екологично рационалното  рибарство и малки органични ферми може да бъдат основа за нов агробизнес.

Отглежданите в специални ферми морски дарове имат определени предимства в сравнение с рибата, уловена в открито море. За нуждите на световния пазар е важно редовно да се произвеждат продукти с предвидим обем  и качество – и да са на разположение целогодишно , като доставката им  не зависи от капризите на времето .

А рибните стопанства са готови да предоставят такава  стабилност. Освен това, производителността на тези стопанства се увеличава, те  намират начини за намаляване на разходите за отглеждане на риба и разширяват пазарите за своите продукти.

Ето защо по такъв начин да се хранят седем милиарда души е наистина възможно и то по екологично устойчиви начини и без ГМО .

За съжаление , идеята за биологично земеделие,  се харесва далеч на не всички. Бил Гейтс , например, който през 2012 г. закупи 500 000 акции на Monsanto , е горещ привърженик на ГМО , като твърди, че тези продукти са  абсолютно необходими за борбата с глада по света .

При това поддръжниците на ГМО винаги  заобикалят въпросите, свързани с  отрицателно им въздействие върху човешкото здраве и околната среда . Да не говорим за факта, че никой не знае как това ще се отрази на нашата планета в дългосрочен план .

Едно нещо е ясно – след като ГМО проникнат навсякъде , завръщането към  отглеждането на натурални продукти би било практически невъзможно.

http://www.nationofchange.org/russians-prove-small-scale-organic-can-feed-world-1369923601

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *