Мравките все по-агресивно атакуват планетата

Проблемът с  инвазивните видове мравки може да е  много по-сериозен, отколкото се смяташе досега. Испански  екип от учени е открил, че голям брой насекоми по невнимание се разселват по света всяка година.

Множество “нелегални” мравки си правят собствени колонии на новото място, което може да се превърне в реална заплаха за околната среда, инфраструктурата и дори за човешкото здраве.

Водещият изследовател Veronica Miravet от Университета в Жирона обяснява:

“Поради малкия си размер, повечето мравки неволно пресичат границата в кутии и контейнери, в земята, дървета, растения и плодове, кораби и самолети.”

Чрез изучаване на екзотични видове мравки в Холандия, САЩ и Нова Зеландия, ентомолозите са установили, че “нелегалните” са много повече, отколкото преди това е наблюдавано. Въз основа на получените данни те са изчислили, че повече от 768 екзотични видове може вече да са се разпространили  в целия свят чрез търговските коридори. От  тези видове  най-малко 600 могат да развиват собствени колонии.

“Броят на мравките е много голям и 85% от всички “имигранти”  се установят на новото място много добре. Това означава, че около нас тихо се изграждат колонии с  чужди  за нас видове”- казва д-р Miravet.

Разбира се, не всички нови видове са заплаха, но мравките са  най-лошия вариант сред агресорите. В Европа, агресивни аржентински мравки са изградили мега-колонии и постепенно изместват местните видове, което сериозно разтърсва екосистемата.

В Америка инавазията на мравките от Южна Америка  Rasberry вече причинява много проблеми, тъй като насекомите нападат всякакво електрическо оборудване. Освен това тези мравки се славят със своите изключително болезнени ухапвания.

Изследователите смятат, че е необходимо да се вземе  ситуацията под контрол. “След като инвазивен вид образува колонии,  да бъде изваден от превзетата територия е много трудно,” – казва Вероника.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *