На Енцелад има океан, подходящ за живот

Теорията, че под ледената обвивка на Енцелад –  луната на Сатурн,  има океан подходящ за живот, е потвърдена. Астрономите са установили, че формата и интензивността на гейзерите, снимани от сондата Cassini, са в пълно съответствие с математическия модел, разработен по-рано.

“Според теорията, когато Енцелад се намира на голямо разстояние от Сатурн, пукнатините в ледената обвивка трябва да  бъдат най-големи, а интензивността на водните гейзери – максимална – цитира BBC д-р Матю Хедман от Cornell University, USA. Тази теория е първата потвърдена от пряко наблюдение”.

Водните гейзери над повърхността на покритата с лед луна Енцелад са били открити през 2005 г. от апарата Cassini. Геоложката дейност на спътника, чийто диаметър е само  500 километра, се оказа пълна изненада за учените: Енцелад е твърде малък, за да може да има в недрата му активни геологични процеси, а в продължение на милиони години е трябвало да се охлади.

Тази активна дейност се обяснява с теорията, че течният  океан под ледената обвивка на Енцелад е все още топъл поради гравитационното влияние на Сатурн, деформиращ постоянно сателита. Същата теория определя Енцелад като основен кандидат в Слънчевата система за  съществуването на извънземни форми на живот.

Анализ на няколкостотин снимки на Енцелад, направени през годините от сондата Касини, не само помогнаха да се се  потвърди  теорията за гравитационното отопление на луната на Сатурн, но и да се направи откритието,  че водните гейзери съдържат големи количества сол.

Това означава, че водата в океана на Енцелад е наситена с всички необходими елементи за появата и наличието на живот.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *