На Марс е отбелязано движение на странни обекти

Поредната загадка поднесе на учените Червената планета: изследователи са документирали движение с неизвестен произход.

Сателити на Червената планета са забелязали движение, което е с неясни причини: на повърхността се движат по необясним начин гигантски камъни. Учените  изразяват  различни предположения за новите загадки на Марс.

Изследователите  дискутират обектите, които достигат диаметър   девет метра, движат се на равна повърхност и оставят дълбоки бразди. От НАСА засега не са коментирали ситуацията.

В момента се изследват снимки, направени от Mars Reconnaissance Orbiter. Автоматичната камера с висока резолюция “HiRISE” е записала неясен обект, който се движи в района “Nili Fossae”. Диаметърът на обекта е около 20 метра. Той се претъркаля и  оставя след себе си ивици, които напомнят релси. Движението на обекта е регистрирана на 900 метра от кратера Гейл, близо до мястото, където е Curiosity.

Един от експертите   е забелязал на записа мистериозна  транспортна система. По асоциация тя изглежда като монорелсов път, на който  ясно се виждат очертанията на неизвестен правоъгълен обект.

Подобни търкалящи се камъни са забелязани и на Луната.

Според ученият Фил Плейт, блогър от сайта “NewScientist, трябва да се обърне внимание, че камъкът не се търкаля по стръмен склон, така че не е ясно каква е причината този обект да се движи.

Експертите предлагат следната версия: на повърхността на Марс се движат вихри, които се наричат и ??”марсиански прашни дяволи”. Вихрите се появяват като колони под формата на змии, имат височина от около 780 метра и ширина – 30 метра. Те се движат с около сто километра в час. Учените представиха теорията, че загадъчните движещи се скали на Марс са свързани с марсианските дяволи.

Finans.net.

Related Posts

One thought on “На Марс е отбелязано движение на странни обекти

  1. Много ми се припокрива тази статия с разказаното във филма „Аполо 18″… Камъни – друг път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *