Оси превземат Смолян

Изключително сериозна популация на оси има в Смолян това лято, заяви пред „Фокус“ управителят на дезинфекционната станция в града Оля Тотева.  Според нея това е непозната досега плътност на оси за града, която обаче е можело да се очаква.

„Още отпреди две-три години в града и околностите му има доста къщи, които са необитаеми. Освен това се увеличават и необработваемите площи, има запустели дворове и ливади, където се събират оси.

После осите започват да нападат и близките жилища“, обяснява тя.

В междублоковите пространства дръвчета и несъбрани плодове също привличат осите, както и оставената по терасите в жилищните блокове храна.

Тотева призова майките, когато извеждат децата си навън, да не им дават храна, с която малчуганите може да привлекат осите към себе си.

Освен че ужилването е болезнено, може да предизвика и сериозни алергични реакции, предупреди тя.

Осите създават сериозна работа и на пожарната в града.

Ежедневно по два-три пъти екипите на „Спасителна дейност“ откликват на сигнали за отстраняване на гнезда на оси, казва началникът на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Красимир Шотаров.

  „Фокус

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.