Река Колорадо е „изпита до дъно“

Бюрото по мелиорации на САЩ,  отговарящо  за управлението на водните ресурси на страната обяви неутешителна прогноза за следващата година. Експерти от    Бюрото считат, че повече от дузина сухи години най-накрая ще се усетят не само от земеделските производители, но също така и от обикновените американци.

Следващата година се очаква рязък спад на запасите от вода в басейна на река Колорадо, която е основен източник на вода за десетки милиони души в седем щата.

Бюрото обяви, че ще намали доставките на вода от басейна на реката за изкуственото водохранилище   Пауъл. Заявлния за ограничаване подаването на вода звучат в САЩ за първи път от средата на 1960-те години, когато в резултат на строителството на Глена Каньон е създадено водохранилището Пауъл.

„Това бяха 14 години силна  суша за  последния  век“ – казва експертът по водните запаси на Горно Колорадо Лари Волковяк.

Експерти смятат, че   река Колорадо е на ръба на изчезването поради прекаленото черпене на вода. Те призовават жителите на съседните щати да се подготвят за „безпрецедентната криза с недостига на вода“, която може да продължи няколко години.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.