Сушата в Китай остави без вода повече от 3 милиона души

Още през юни   11 провинции на Китай бяха обхванати от  тежка суша. Оттогава  природното бедствие е засегнало повече от 27 милиона души. Преките икономически загуби  към днешна дата се оценяват на 12 милиарда юана (около 2 милиарда долара).

Сушата е причинила недостиг на питейна вода. Към 13 август трудности с водата имат повече от 3 милиона души в провинция Хунан в централен Китай. През последните две седмици, те са се увеличили с два милиона души.

Освен това в областта е поставен нов климатичен рекорд – температурата не пада под 35 градуса  повече от 38 последователни дни, съобщи агенция „Синхуа“. Според прогнозите за времето през следващите няколко дни в провинция Хунан времето ще е същото, а температурата ще бъде 37 … 39 градуса.

На 8 август нов рекорд на температурата бе отбелязан в  Шанхай. Термометърът се повиши над 40 градуса и се задържа в продължение на три последователни дни. Това е първият такъв случай в 140-годишната история на метеорологичните наблюдения в Шанхай.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.