В близост до римско летище изригна вулкан

Недалеч от пистата на международното летище  Леонардо да Винчи в Рим  се появи  нов вулкан

Геолозите все още се затрудняват да определят причината за възникването  и нивото на опасност от вулкана в непосредствена близост до най-голямото летище в Италия, който изведнъж се появи през нощта. Засега той е с диаметър около един метър и бълва гореща вода и кал, но скоро може да стане по-голям.

Възможно е причината за мини-вулкана да е спукана тръба ,  но геолозите са на мнение, че в близост до мястото има  гейзер или фумарола – пукнатина в близост до вулкан, което служи като източник на горещи газове.

Според Volcano Discovery, все още е възможно в околностите на Рим да се възобнови вулканичната дейност, въпреки че такъв сценарий е малко вероятен. Районът се характеризира с повишена вулканична активност, на 200 километра от столицата на Италия е Везувий, чието изригване през 79 г. унищожава Помпей и Херкулан.

В района на Рим има голям брой горещи извори, а  на 20 км югоизточно от италианската столица се намират Албанските планини – древен вулканична комплекс. Предполага се, че те са продължавали да изригват  до 1100 г. пр. Хр., и при спирането на  вулканичната дейност да е възникнала римската цивилизация.

Read more: http://30dumi.eu/2013/08/v-blizost-do-rimsko-letishteto-izrigna-vulkan/#ixzz2dApesaCs

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *