Японците удивиха света с ново изобретение

Японците изненадаха света с ново изобретение. Инженери и учени в продължение на много години, непрекъснато  работят върху създаването на все по-тънка, гъвкава и здрава електроника. Например, матриците на сензорите се правят от злато и може да се разтягат или огъват или да се използва електронна татуировка, която се нанася директно върху кожата.

Сега екип от учени от Университета на Токио съобщи, че е създадена много тънка, лека и здрава платка. Това може да доведе до създаването на електронни дрехи, супер-тънки дисплеи и соларни клетки, както и имплантируема електроника, която е почти невидима.

За да създадат такава свръхтънка  електронна схема изследователи са нанесли  ултратънък (19 Nm) слой от алуминий на повърхността на  еластичен полимерен  слой от един микрон. (Micron – една хилядна от милиметъра).

В допълнение  изследователите са разположи набор от транзистори (основни градивни елементи на електрониката) от друг вид полимер и злато. Материалът е толкова лек, че квадратен ярд (0.9144 m), тежи по-малко от една десета от унция.

Водещият изследовател Такао Сомея е казал за  DNews, че тъй като за  основа на тънката схема служи гъвкав полимер, тя може да се разтяга повече от два пъти и да се мачка като лист хартия. Тоест новата разработка се отличава със здравина и  при употребата и, например, в преносим компютър, устройството ще работи, дори и да се сгъне или смачка.

Описание е  публикувано в списание Нейчър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *