Земният живот е възникнал на Марс?

Говорейки по време на международна конференция по геохимия, американският химик Стивън Бенър от  Института за наука и технологии заяви в четвъртък, че планетата Марс в древността е била по-подходяща за живот от Земята, пише Los Angeles Times .

“ Има все повече доказателства, че всъщност сме марсианци, че животът е започнал на Марс и е докаран до Земята с метеорит“ – се казва в неговото изявление.

Една от пречките, при опитите да  се разбере  как се е появил живота е това, което Бенър нарича „парадоксът  на водата“.  Когато животът се е формирал, Земята е била покрита с вода, и въпреки, че водата е от съществено значение за развитието на живота, тя също така може да разгражда биополимерите, такива като ДНК и РНК, които са компоненти на живота.

Бенър е открил доказателства, че бор и окислената форма на молибдена са в състояние да предотвратят  разрушаването на органичния материал,  пише авторът Дебора Нетбърн.

Тези елементи вероятно не са се срещали на  древната Земя, защото по това време на планетата не е имало достатъчно кислород и не е била достатъчно суха, но те биха могли да се намират на по- сухия Марс, където, освен това е имало и повече кислород .

„Това е още едно доказателство, че животът може да е попаднал на  Земята с метеорит от Марс, и не е възникнал на тази планета“ – се казва в изявлението на  Бенър .

Източник : Los Angeles Times

Related Posts

One thought on “Земният живот е възникнал на Марс?

  1. според мен животът е възникнал на планетата Маркс, но както и да е :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *