Земята по чудо е избегнала катастрофа заради мощно електромагнитно излъчване от Слънцето

Земята е избегнала по чудо удар от силно слънчево изригване, преди две седмици, пише washingtonexaminer.

„Електромагнитният импулс“ е бил толкова мощен, че той, вероятно, би могъл да спре тока на цялата територия на Съединените щати, както и да парализира работата на превозните средства и мобилни комуникации. Двама експерти по EMP (електромагнитни импулси) са разказали под секрет,  че EMP-ударът е бил насочен към земната орбита  около две седмици преди момента, когато планетата е била там.

„Светът буквално изебгна електромагнитна катастрофа“ – казва Хенри Купър, който водеше преговорите за стратегическите въоръжения със Съветския съюз по времето на президента Рейгън, и който сега оглавява групата High Frontier, настояваща за противоракетна отбрана. „Преди две седмици е имало събитие от клас Карингтън – изблик на коронарна мася, която пресече орбитата на Земята,“ – казва Питър Винсънт Прай,  който е служил в Конгреса в Комисията по заплахите от  EMP  в периода 2001-2008 г.

Той има предвид електромагнитното изригване на Слънцето през 1859 г., наречено на името астронома Ричард Карингтън. Тогава излизат от строя телеграфните  линии в Европа и Северна Америка. „По принцип, това е като руска рулетка“, – казва Прай. „Ние по чудо избегнахме  катастрофа от клас Карингтън.“

Прай, Купър и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси наскоро поискаха Вашингтон да нареди да се подготви електрическата мрежа на страната за електромагнитните шокове, които могат да произтекат от слънцето, както и от ядрените оръжия на врага.

Те предполагат, че най-малко 2000-3000 трансформатори в мрежата трябва да бъдат  защитени с високотехнологични метални кутии и резервни части,  които могат да помогнат за бързо  възстановяване на електроенергийната система.

Улси казва, че ако се повредят 20 трансформатори, голяма част от страната ще  остане без електричество „за дълго време.“ Но във Вашингтон са реагирали хладно на идеята, особено в президентската администрация.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *