Жените ще произвеждат сперматозоиди, а мъжете – яйцеклетки

Изследователи от Япония смятат, че е възможно в бъдеще да се отглеждат мъжки и женски полови клетки от противоположния пол – с други думи, жените да произвеждат сперматозоиди, а мъжете – яйцеклетки, пише сп. „Сайънтифик америкън“.

Специалистите от университета на Киото са публикували изследване, което описва как извлечени от мишки кожни клетки са използвани за създаването на първични полови клетки (primordial germ cells, PGCs).

Тези клетки – общ предшественик на мъжките и женските полови клетки, са отгледани така, че да се развият в сперматозоиди и яйцеклетки, и чрез ин витро оплождане от тях са последвали живи раждания.

Въпреки че приложените в процеса техники са все още в ранен етап на разработка, учените виждат в тях изумителни възможности за репродуктивната медицина.

Изследването на японските специалисти не само ще позволи на страдащи от безплодие жени да имат деца чрез създаване на яйцеклетки от техни кожни клетки, но ще направи възможно сперматозоиди и яйцеклетки да се произвеждат от мъже или жени.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-zhenite-shte-mogat-da-proizvezhdat-spermatozoidi-5992289

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *