Огромно плазмено кълбо от Слънцето лети към Земята

Гигантски сноп от  плазма, излетял от Слънцето в понеделник вечер, лети към Земята  и в сряда вечерта може да предизвика на нашата планета магнитна буря с умерена сила, заяви пред РИА Новости директорът на Центъра за прогнози на космическото време от Института за земен  магнетизъм , йоносферата и радио вълните (ИЗМИРАН) Сергей Гайдаш.

“Вчера в 20.00 по Гринуич на Слънцето е станало уникално събитие – откъсване на огромен сноп с размер половината от размера на слънчевия диск. Този сноп съдържа няколкостотин милиона тона слънчева материя.  Той лети в междупланетното пространство и може да достигне Земята “- казва Гайдаш.

Според него, в рамките на десет минути след събитието, в близост до Земята е започнало “протонно нарастване” – ръст на концентрацията на протоните в околоземното пространство. Предупреждения са изпратени до всички служби, опериращи със спътникови системи и комуникации, е казал още Гайдаш.

” Облакът с плазма ще закачи Земята с края си. Както се очаква, през втората половина на деня на 2 октомври може да се очаква умерена магнитна буря, с коефициент около 6 ” – отбелязва Гайдаш.

Read more: http://30dumi.eu/2013/09/ogromen-snop-sla-ncheva-materiya-leti-ka-m-zemyata/#ixzz2gMg2rGjb

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *